Mediamentorerna_logo

När media självt blir den verklighet media är satt att skildra

Efter mitt första besök i Almedalen har jag nu kommit hem med några reflektioner.

Först:
Fascinerande när media självt blir den verklighet media är satt att skildra.

Och sen...
Den konfrontativa journalistiken och intervjutekniken verkar förlora alltmer mark till förmån för det mer orienterande, undersökande och dialog-baserade förhållningssättet. Jag tror och jag hoppas.
Har fan blivit gammal? 
Nja. Det konfrontativa förhållningssättet kommer alltid ha sin plats, men behöver vika undan om det finns bättre, mer effektiva sätt att få fram information. 
Jag såg flera fantastiska exempel på hur öppenhet, önskan om att lyssna och förstå är så mycket mer framgångsrikt än fördömande och försök till nedbrytande.

Och...

När ska media-industrin inse att förändring för överlevnad finns därute bland folk? Inte inne i huset vid skrivbordet. Den nya värld vi lever i kräver närhet, kommunikation och relation med omvärlden. Vårt gamla top-down-sätt att se på omvärlden funkar inte längre. Börja skapa nytt tillsammans med publiken/konsumenterna/medborgarna. Fundera inte på hur man behöver förändra tilltalet för att få tillbaka den förlorade generationen. Börja samtala och skapa nytt MED den istället. Det kommer att ge bättre business och det i sin tur skapar möjligheter för överlevnad.
Thomas Lundkvist

Kommentera gärna: