Mediamentorerna_logo

När det våras för arbetsledarenEn dag händer det, du får frågan av din chef om du vill vara arbetsledare för dina arbetskamrater på till exempel nyhetsredaktionen några veckor över sommaren. Du är beredd att ta utmaningen, men är du redo? Du är en bra reporter, en som driver egna idéer och levererar, du är en informell ledare och det är därför du fått frågan att vara arbetsledare formellt under sommarveckorna.
Du jobbar på med full energi och entusiasm, dina arbetskamrater stöttar dig i arbetet och lägger in en extra växel för din skull. Du är ju en uppskattad och respekterad reporter. Det blir några extra timmar, lite tidigare till jobbet på morgonen, lite senare hem. Du är ung, fri och har inga andra åtaganden. Morgnarna är ljusa, kvällarna långa och varma.
Nu kommer hösten, din ordinarie arbetsledare ska jobba med andra uppgifter fram till jul, naturligt går frågan till dig igen. Sommaren gick bra, ni hade många egna nyheter, som fick genomslag i andra medier. Du tackar lätt ja till att fortsätta, och det rullar på.
Men i takt med att höstmörkret lägger sig utanför redaktionsfönstret, börjar det hända. Dina arbetskamrater levererar inte med samma takt, de vill ha andra och mer varierande arbetsuppgifter än att bara leverera snabba nyheter, sjukdomar skapar luckor i bemanningen, dina villiga sommarvikarier har dragit vidare. Du börjar få motfrågor på redaktionsmötet som du inte fått tidigare. Det börjar kännas tungt, och du saknar redskap för att komma vidare. Du vill ha kvar dina kompisar och också följa med på AW:n, men nästa morgon känns det svårt att prata med din reporter om att hen inte levererar som du förväntar dig. Du har heller inte riktigt koll på om du själv egentligen gör det som förväntas av dig, det har du och din chef inte pratat om. Arbetsbeskrivning har du hört att man borde ha, men du har inte sett någon. Någonstans fram emot vintern börjar du kanske bli riktigt modfälld. Och ensam.
Såhär upplever många arbetsledare sin första tid, och i värsta fall sitter det i fortsättningsvis också. Men det behöver inte vara så! Det är en kul och viktig utmaning att arbetsleda, och med inte lite mer struktur och ramar kan du snabbt vända din situation! Eller din arbetsledares, om det är du som är chefen.

I vår podcast MM&Co hör du Tinna Bondestam om sin egen arbetsledarresa, och om vad som krävs för att våren ska komma tillbaka.

/ Katarina Pietrzak, Mediamentorerna

Kommentera gärna: