Mediamentorerna_logo

Skatt eller licens väcker känslor i Finland

I Finland blir TV-licensen snart en skatt för alla!

Befinner mig just nu i Helsingfors och hamnade direkt mitt i en omfattande debatt om TV-licensen. Regeringens förslag är att det blir en skatt på högst 140 Euro för alla. Dom flesta verkar överens om att detta är helt rätt, men när YLE:s nya uppdrag kommer på tal, då reagerar de kommersiella aktörerna. Från deras hålls hörs röster om att Yle hotar nya distributionskanaler på webben; att andra borde hellre skulle kunna producera drama och underhållning, osv...Känns diskussionen igen?

Annette Novak är svensk mediekonsult, som följt den finska debatten en längre tid. Enligt henne finns det inget som säger, att YLE ska ha monopol på Public Service i framtiden. Om andra lever upp till de kriterier som gäller för PS, så skulle även de kunna få del av statliga medel också, menar hon.

Nu väntar en sista remissomgång och därefter ska det slutliga lagförslaget klubbas igenom i Riksdagen.

I övrigt konstaterar jag att Nokia fortfarande är oerhört dominerande i det här landets industriella värld. Här pågår en intensiv diskussion om invandrade familjeåterföreningar, dock på en klart lägre nivå än i Sverige, vad gäller antalet invandrare. En ytterligare skärpning är på gång här.

Det är grått och kallt och snön ligger fortfarande kvar på marken

Burr!

Eder

PEter

Kommentera gärna: